Managers hebben grote invloed op het werkgeluk van jongeren: 3 tips!

Je hebt het vast wel eens gehoord in je omgeving, dat een jong iemand open staat voor een nieuwe uitdaging omdat zij het niet écht naar hun zin hebben op het werk. Het klikt niet zo goed met hun leidinggevende als dat ze gehoopt hadden. Of verwacht hadden. Ze missen eigenschappen in hun manager waar ze eigenlijk toch wel erg veel behoefte aan hebben. Meer dan driekwart van de jongeren geven aan dat hun leidinggevenden grote invloed hebben op hun werkgeluk. Lees hieronder een drietal tips waardoor je als leidinggevende meer gewaardeerd wordt door de jongeren werknemers.

1. Managen van verwachtingen

Jongeren zijn erg bezig met ontwikkeling, zowel persoonlijke ontwikkeling als op carrièrevlak. Tijdens de sollicitatiegesprekken zullen zij zeker vragen stellen over hoeveel feedback momenten er zijn en wanneer zij tussentijdse beoordelingen kunnen verwachten. Jongeren willen graag snel groeien en feedback is daar natuurlijk perfect voor! Wanneer jij als leidinggevende normaliter eens per kwartaal een feedback moment inplant moet je dat ook uitspreken. Het kan zijn dat jouw werknemer graag elke week een feedback momentje inplant. Het is heel belangrijk om hierin eerlijk te zijn naar jouw werknemer of dit wel of niet lukt. Als jij aangeeft dat je daaraan kan voldoen verwachten zij dit van jou. Wanneer het dan uiteindelijk niet gebeurt voelen zij zich niet serieus genomen. Jongeren hechten hier veel waarde aan. Belangrijk is dat je duidelijk bent naar jouw werknemer of de verwachtingen die hij of zij schept waargemaakt kunnen worden of niet. Managen van verwachtingen zorgt ervoor dat er geen negatieve spanningen ontstaan, leidinggevende en werknemer weten waar ze aan toe zijn.

2. Tonen van waardering

Zoals hierboven al wordt genoemd, vinden jongeren het prettig om feedback momenten in te plannen. Deze momenten zijn voor hen heel belangrijk omdat zij opzoek zijn naar bevestiging. Bevestiging op de vragen: “Doe ik mijn werk wel goed?”, “Pas ik wel binnen het team?”, “Moet ik dingen anders doen?”. Het willen weten of je het wel goed doet of misschien juist wel niet. Jongeren vinden het fijn om gehoord en gezien te worden binnen jouw bedrijf. Geef dat complimentje wanneer zij iets goed doen. Hun zelfvertrouwen zal groeien wat alleen maar ten goede zal komen van het werk en voor de werksfeer. Hoe fijn is het, als je als werknemer voelt dat het bedrijf waar je werkt blij is met jouw inzet! Jongeren zijn op zoek naar deze waardering en zullen nog váker dat stapje extra zetten wanneer zij weten dat ze hiervoor waardering krijgen.

3. Geven van positieve feedback

Feedback is zo belangrijk voor jongeren. Zij nemen deze momenten heel serieus. Ook zullen zij jou als manager nog meer waarderen wanneer jij hen positieve feedback geeft. Positieve feedback is per definitie niet alleen het benoemen wat zij goed doen maar eigenlijk juist hetgeen noemen waar zij zich op kunnen ontwikkelen. Wat zijn punten die nog niet goed gaan? Wat heeft nog wat meer aandacht nodig? Ga eens een tweezijdig gesprek aan waarbij je samen kijkt naar wat er beter kan en hoe dit ingericht moet worden. Wat voor jou als leidinggevende ook altijd interessant is om ook jouw werknemer om positieve feedback te vragen. Een positieve wisselwerking!

Mijn advies is om als leidinggevende geen genoegen te nemen met een kleine voldoende maar om echt op zoek te gaan naar een dikke voldoende. Zie je bovenstaande in jouw bedrijf terugkomen en zoek je een gesprekspartner hierin? BB Recruitment is jouw gesprekspartner!

– Barbara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.