Naar de inhoud springen

4# Het schrijven van een écht gerichte vacaturetekst 4 tips

Het vinden van de juiste werknemer kan soms erg lastig zijn. Er staan veel vacatures online maar hoe zorg je er nou voor dat de werknemer naar wie jij op zoekt bent aangetrokken wordt tot jouw vacature? Precies, door hem te raken, maar hoe doe je dat? Ik geef je drie tips waar je zeker iets aan hebt.

1. WEET WIE JE WILT AANSCHRIJVEN

Het is belangrijk dat je weet naar wie je op zoek bent. Houdt de functie eens goed aan het licht. Wat zijn belangrijke “harde” eisen?  Bijvoorbeeld ervaring in een bepaalde branche, opleidingsniveau, talen, etc. Daarnaast is het ook heel belangrijk om in kaart te brengen welke “soft skills” belangrijk zijn voor deze functie. Hierdoor weet je wat voor type werknemer je zoekt, bijvoorbeeld sociaal, accuraat, Integriteit. Als je dit weet kun je je vacaturetekst veel gerichter schrijven.

2. LEEF JE IN

Als je weet wie je wilt aanschrijven is het de truc om deze persoon ook écht aan te schrijven. Door je in te leven in je toekomstige werknemer weet je beter waar zijn (lees: of haar) interesses liggen, wat hij belangrijk vindt in een baan en ook wat niet. Waar is de toekomstige werknemer gevoelig voor, waardoor wordt hij getriggerd in een vacaturetekst. Bij persoon X is dat bijvoorbeeld een hoog salaris en een dikke auto onder zijn kont, maar persoon Y is juist gevoelig voor een goede werksfeer waarbij ontwikkeling centraal staat.

3. ONDERSCHEID JEZELF

Er staan momenteel veel vacatures online maar wat is nou de reden dat de toekomstige werknemer voor jouw vacature kiest en niet voor die van de concurrent? Precies, omdat jij je onderscheid door jij te zijn. Hier bedoel ik mee dat je als ondernemer moet laten zien waar jouw bedrijf voor staat. Vertel wie jullie zijn, wat jullie doen en wat jullie juist anders maakt dan andere bedrijven. Vaak zijn dit de hele kleine dingen die je zelf niet eens meer ziet maar juist heel interessant en leuk zijn voor een toekomstige werknemer. Zo was ik laatst bij een ondernemer die niet goed wist hoe hij zijn bedrijf “leuker” kon omschrijven om de toekomstige werknemer aan te spreken in een vacaturetekst. Na wat te sparren met elkaar kwam naar voren dat ze bijvoorbeeld elke middag gezamenlijk lunchen, vrijdagmiddag altijd een biertje doen met elkaar. Dit is voor hen de normaalste zaak van de wereld, maar dat is natuurlijk niet bij alle bedrijven zo. Benoem dit juist! Vindt jouw toekomstige werknemer leuk. En vindt hij dat niet? Dan past hij niet bij jullie.

4. NODIG MIJ UIT!

Bovenstaande is soms knap lastig. Niet iedereen kan zich goed inleven in ander, dat is ook helemaal niet erg. Iedereen moet doen waar hij goed in is. Maar het goede nieuws is dat ik dit wel kan en je dus kan helpen. Nodig mij eens uit voor een kopje koffie, dan kunnen we samen rond de tafel gaan zitten om te sparren over de toekomstige werknemer en waardoor hij getriggerd wordt.

 

Deze tips zullen je helpen met het schrijven van een gerichte vacaturetekst op jouw toekomstige werknemer. Kom je er zelf niet aan uit, lees dan tip 4 nog eens ;). Ik help je graag!

Voor nu wens ik je een prettig weekend. Er komt gelukkig wat zon onze kant op. Neem een lekker glaasje rosé en geniet. Kijk terug op afgelopen week en laad je op voor een nieuwe week met nieuwe kansen!

    – Barbara