Naar de inhoud springen

#14 Een soepel lopende kennismaking! 3 tips

Een eerste kennismaking is vaak bepalend, maar in zo’n eerste kennismaking is de kandidaat vaak erg zenuwachtig. Logisch natuurlijk, want een nieuwe baan is iets “levens veranderends”. Ik geef jou als ondernemer drie tips die je kunnen helpen om de kennismaking wat “soepeler” te laten verlopen! 

1. Stel gerust

De kans is heel groot dat de kandidaat met wie jij gaat kennismaken, erg zenuwachtig is. Logisch natuurlijk, want een nieuwe baan is iets “levens veranderends”. Zo zie ik het ook het in ieder geval. Wanneer een kandidaat heel zenuwachtig is, zal hij/zij niet helemaal zichzelf zijn en mogelijk niet alles vragen wat hij/zij graag zou willen weten over de functie en jouw bedrijf. En jij krijgt waarschijnlijk niet een volledig beeld van de kandidaat. Probeer de kandidaat wat gerust te stellen door het gevoel te geven dat hij/zij welkom is en dat je oprecht geïnteresseerd bent in hem/haar als persoon. Hierdoor zullen de ergste zenuwen wat wegzakken en kan de kandidaat wat gemakkelijker vertellen. De eerste kennismaking zal een stuk soepeler verlopen. 

2. wat wil je bespreken

In elke eerste kennismaking wil je een aantal punten bespreken met een kandidaat. Het is zowel voor jezelf als voor de kandidaat prettig als jij deze punten voorbereidt. Begin de kennismaking met de punten die je met elkaar wil bespreken, zo is het duidelijk wat de opbouw van het gesprek is en wat je van het gesprek verwacht. Ook kun je op deze manier geen belangrijke punten vergeten. Natuurlijk is hierin ook ruimte voor punten die de kandidaat wil bespreken! 

3. Duidelijkheid over vervolgstappen

Aan het eind van de kennismaking is het voor beide partijen fijn om te weten waar je aan toe bent. Je hoeft de kandidaat niet meteen uit de nodigen voor een tweede gesprek of de kandidaat meteen af te wijzen. Maar het is wel prettig om afspraken te maken, door bijvoorbeeld aan te geven wat een tweede gesprek inhoudt, wanneer er eventueel over de voorwaardes wordt gesproken en wanneer je een terugkoppeling geeft over de kennismaking. Geef je deze terugkoppeling zelf aan de kandidaat of geeft de recruiter met wie jij nauw samenwerkt terugkoppeling aan de kandidaat? Het is voor de kandidaat prettig om hier duidelijkheid over te hebben.